Stowarzyszenie Opieki nad Młodzieżą i Dziećmi Niepełnosprawnymi Go to english version

Stowarzyszenie Opieki nad Młodzieżą i Dziećmi Niepełnosprawnymi „Promyczek” » Działalność Stowarzyszenia - Wszystkie lata

ODLOTOWE FERIE 2018 - tydzień przepełniony rozrywką dla podopiecznych i uczniów Gdańskich placówek Polskiego Stowarzyszenia na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną Między 29 styczniem a 2 lutym, wspólnie z Niepubliczną Szkołą Przysposobienia do Pracy w Gdańsku oraz Ośrodkiem Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczym w Gdańsku zaprosiliśmy kilkudziesięciu uczniów i wychowanków wymienionych placówek na prawdziwie ODLOTOWE FERIE! kilkadziesiąt osób z niepełnosprawnością intelektualną oraz sprzężoną, w zespół ze swoimi asystentami, było zapeszanych do wciąż to nowych zadań. Wybór był obfity i obejmował:
- zajęcia warsztatowe – ZRÓB SOBIE WIERSZ, w trakcie których powstała książka „Wiersze zebrane”. Każdy miał okazję ”zrobić” wiersz na drodze artystycznego recyclingu. Poza tym zaprosiliśmy wszystkich do kina a w repertuarze były musicale.
- dzień rockowy, od rana trwały wielkie przygotowania: fryzury, stroje, tatuaże… a potem koncert live.
- cykl zajęć sportowych. Przez cały dzień uczestnicy mogli korzystać z zajęć na sali Integracji Sensorycznej. Centralnym wydarzeniem dnia był wielki Turniej Boccii, 6 drużyn stanęło do walki o zwycięstwo, zabawa była przednia, rywalizacja zacięta. Zwyciężyła drużyna „ŚRUBKI”.
- karnawałowe szaleństwo – DISCO – GORĄCZKA SOBOTNIEJ NOCY… Ponownie przygotowania od samego rana a potem wspólna zabawa!
- dzień orientalny, czyli sesje wyciszające przy misach i gongach… było to dla wszystkich ogromne przeżycie. Poza tym można było popróbować potraw orientalnych, mało tego… każdy musiał po części sam je przygotować!

STAWISKA 2017 - odlotowy turnus rehabilitacyjny zorganizowany dzięki odpisom 1% podatku dochodowego W dniach 10 - 22 lipca 2017 roku mieliśmy przyjemność współorganizować, wspólnie ze Stowarzyszeniem Razem z Rybnika, Turnus Rehabilitacyjny wśród kaszubskich pejzaży, lozlokowany we wsi Stawiska. W trakcie turnusu odpowiadaliśmy za podniebną niespodziankę - podziwianie obozowiska oraz najbliższej okolicy z lotu ptaka, podczas niezapomnianych lotów balonowych! Atrakcja okazała się niebywałym sukcesem - zachwytom nie było końca, zaś powstałe wśród balonowych lotników wspomnienia na długo pozostaną w ich pamięci. Czego dowodem są fotografie zamieszczone dzięki uprzejmości Stowarzyszenia Razem w naszej galerii oraz utrwalone wrażenia jednej z wolontariuszek turnusu, z którymi można się zapoznać pod tym adresem . Do czego zachęcamy!

Pozalekcyjne warsztaty z paraolimpijskiej dyscypliny sportowej BOCCIA w SP nr 44 w Gdańsku

Zakup lampy Lumina dla NZOZ Ośrodka Wczesnej Interwencji w Gdyni, prowadzonego przez PSOUU Koło Na początku października Zarząd Stowarzyszenia podjął uchwałę o przekazaniu środków finansowych na zakup lampy Lumina dla NZOZ Ośrodka Wczesnej Interwencji w Gdyni, prowadzonego przez PSOUU Koło. Lampa Lumina przeznaczona do wykonywania zabiegów ciepłoleczniczych i światłoleczniczych. Uzyskuje się dzięki temu zmniejszenie napięcia mięśni, rozszerzenie naczyń krwionośnych i wiele innych korzystnych efektów.

XI Ogólnopolska Konferencja dotycząca Nauczania i Wychowania Integracyjnego

XI Ogólnopolska Konferencja dotycząca Nauczania i Wychowania Integracyjnego Dnia 1 kwietnia 2011 roku odbyła się w gdańskiej szkole podstawowej nr 44 im. A. Mickiewicza XI Konferencja dotycząca Nauczania i Wychowania Integracyjnego. Nasze Stowarzyszenie miało zaszczyt brać czynny udział w przygotowaniach tegoż wydarzenia. Tegorocznym tematem przewodnim była stymulacja uwagi słuchowej i jej wpływ na rozwój kompetencji kluczowych. Konferencja składała się kilkunastu wykładów i zajęć warsztatowych, prowadzonych przez specjalistów dysponujących wieloletnim doświadczeniem. Wśród nich była, bardzo dobrze znana i ceniona, dr Joanna Ratyńska z Instytut Patologii i Fizjologii Słuchu w Warszawie. Udział w wykładach i warsztatach wzięło wielu gości z całego kraju. Podczas niezliczonym dyskusjom zostało wymienionych wiele interesujących informacji. Szkole Podstawowej nr 44, jako głównemu organizatorowi, gratulujemy doskonałego przygotowania wydarzenia a wszystkich Państwa zapraszamy na kolejną, XII już edycję w przyszłym roku!

Maciek Smoliniec podczas turnusu rehabilitacyjnego

Maciek Smoliniec podczas turnusu rehabilitacyjnego W grudniu 2010 roku, dzięki funduszom zebranym z przekazywanego 1% podatku, dofinansowaliśmy uczestnictwo Macieja Smoleniec w dwóch turnusach rehabilitacyjnych. Zastosowana podczas nich terapia, umożliwia Maćkowi prawidłowy rozwój oraz znacząco wpływa na poprawę codziennego funkcjonowania. Prócz turnusów, zdecydowaliśmy także o partycypowaniu w kosztach codziennej, domowej rehabilitacji Maćka (niezwykle istotnej, jeśli chodzi o utrzymanie osiągniętych rezultatów podczas turnusów) oraz zajęć logopedycznych i pedagogicznych.

Julka Dubrowska podczas zajęć rehabilitacyjno - pedagogicznych oraz specjalistyczny sprzęt zakupiony dla niej w 2010 roku Na przestrzeni 2010 roku partycypowaliśmy w kosztach organizacji wzmożonych zajęć rehabilitacyjnych naszej, stałej podopiecznej, Julki Dubrowskiej. Zapewnienie częstych i stałych godzin terapii rehabilitacyjnej, przyczynia się do sukcesywnej poprawy sprawności fizycznej Julki oraz pozwala utrwalać osiągnięte już rezultaty. Ponadto, na wniosek Państwa Dubrowskich, Zarząd Stowarzyszenia podjął decyzję o sfinansowaniu zakupu specjalistycznego krzesła prysznicowego, w znacznym stopniu ułatwiającego pomoc Julce przy codziennych czynnościach higienicznych.

Oliwia Sarpalius podczas turnusu rehabilitacyjnego w Mielnie - 2010 rok

Oliwia Sarpalius podczas turnusu rehabilitacyjnego w Mielnie - 2010 rok W czerwcu 2010 roku zadecydowaliśmy o dofinansowaniu z posiadanych środków pobytu Oliwii wraz z opiekunem na trzytygodniowym turnusie rehabilitacyjnym w ośrodku „EUROMED” w Chłopach k. Mielna. Nasza podopieczna była tam rehabilitowana metodą opartą na zastosowaniu adaptowanego kombinezonu kosmicznego „Adeli”. Intensywność rehabilitacji podczas kolejnego już pobytu Oliwii w ośrodku „EUROMED” pozwoliła jej na znaczne postępy w rehabilitacji. Między innymi udało się jej zacząć samodzielnie poruszać się za pomocą kul łokciowych.

Ogrodowy zestaw zabawowy w Przedszkolu nr 77 dla Dzieci z Porażeniem Mózgowym w Gdańsku Na przełomie marca i kwietnia 2010 roku, ze środków zgromadzonych przez Stowarzyszenie, zakupiony został do Przedszkola Nr 77 dla Dzieci z Porażeniem Mózgowym duży zestaw zabawowy do przedszkolnego ogrodu. W skład zestawu wchodzą dwie zjeżdżalnie, piaskownica, stolik i wciągarka do piasku i co najważniejsze podjazd dla wózków tak, aby dzieci mogły jak najwięcej korzystać z różnych elementów tej konstrukcji. A jaka zabawa i frajda kiedy można zjechać z takiej super zjeżdżalni. Pozdrowienia i podziękowania od Dzieci z Przedszkola Nr 77 w Gdańsku.

Oliwia Sarpalius podczas hipoterapii w ośrodku "Easy Rider" w Buszkowych/k. Gdańska

Oliwia Sarpalius podczas hipoterapii w ośrodku Dzięki przekazanemu przez Państwa 1% podatku dochodowego, byliśmy w stanie pokryć całkowity koszt 7 jazd hipoterapeutycznych w stadninie „Easy Rider” w Buszkowych koło Gdańska, z których wiosną 2010 roku korzystała Oliwia. Ta forma rehabilitacji jest szczególnie lubiana przez naszą podopieczną, która kocha konie i jazdę na nich, a także bardzo lubi przebywać w stadninie, czyścić i karmić zwierzęta oraz rozmawiać o nich z pracownikami stadniny.

Szkolenia pracowników Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 8 im. Jana Pawła II w Gdańsku

Szkolenia pracowników Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 8
im. Jana Pawła II w Gdańsku W listopadzie 2009 roku, dzięki przychylności Dyrektor Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 8 im. Jana Pawła II w Gdańsku, Pani Danuty Kokot, przeprowadziliśmy szkolenia pracowników w/w Zespołu w zakresie Pierwszej Pomocy Przedmedycznej. Prelegentem był Dr Piotr Zieliński a część medyczną poprowadził ratownik medyczny, Bartosz Półczyński.

Zestaw komputerowy dla niepełnosprawnych uczniów Szkoły Podstawowej nr 5 im. Jana Pawła II w Gdańsku

Zestaw komputerowy dla niepełnosprawnych uczniów Szkoły Podstawowej nr 5
im. Jana Pawła II w Gdańsku Dzięki naszym darczyńcom, w listopadzie 2009 roku sfinansowaliśmy zakup specjalistycznego zestawu komputerowego dla niepełnosprawnych uczniów Szkoły Podstawowej nr 5 im. Jana Pawła II w Gdańsku.

Stabilizujący fotelik rehabilitacyjno - terapeutyczny WOMBAT dla Oliwii Sarpalius Stowarzyszenie „Promyczek” w październiku 2009 roku częściowo zrefundowało zakup stabilizującego fotelika rehabilitacyjno-terapeutycznego „WOMBAT” marki R82, a w maju 2010 roku pokryło całkowite koszty zakupu dodatkowego wyposażenie do niego: stolika, pasa biodrowego i pasków do mocowania stóp. Dzięki temu Oliwia może w prawidłowej pozycji odrabiać lekcje, rysować, czytać książki i spożywać posiłki a liczne funkcje, które posiada fotelik znacznie ułatwiły rodzicom proces sadzania, zsadzania i przemieszczania Oliwii w mieszkaniu.

Janek Koczyk podczas obozu w Tleniu

Janek Koczyk podczas obozu w Tleniu Dzięki pomocy Stowarzyszenia „Promyczek” na przełomie września i października 2009 roku Janek Koczyk mógł uczestniczyć w dwutygodniowym turnusie zorganizowanym w Tleniu (w Borach Tucholskich) przez Międzynarodowy Instytut Dr Swietłany Masgutowej. Podczas turnusu Janek był poddawany intensywnej rehabilitacji z wykorzystaniem terapii stosowanych przez Instytut w ramach Programu „MNRI TM – Neurosensomotorycznej Integracji Odruchów®: terapii taktylnej, terapii neurostrukturalnej, terapii integrującej odruchy ustno - twarzowe i wzrokowo - słuchowe oraz archetypy rozwoju ruchowego, repatterning schematów odruchów, a także zajęć stymulujących układ przedsionkowy na desce do balansowania, kynoterapii i arteterapii. Turnus dla Janka był bardzo owocny, gdyż nastąpiła poprawa w obszarze mowy, motoryki małej, a także znacząco polepszyła się jego stabilność ciała i równowaga.

Sprzęt rehabilitacyjny dla Przedszkola nr 77 w Gdańsku

Sprzęt rehabilitacyjny dla Przedszkola nr 77 w Gdańsku W maju 2009 roku przekazany został do przedszkola sprzęt rehabilitacyjny: kliny, wałki, formatki i materace.

Test Leitera dla Przedszkola nr 77 w Gdańsku

Test Leitera dla Przedszkola nr 77 w Gdańsku W kwietniu 2009 roku zakupiony został Test Leitera do gabinetu psychologa w Przedszkolu nr 77 w Gdańsku, wykorzystywany do badań psychologicznych małych dzieci.

Sprzęt komputerowy i rehabilitacyjny dla Julki Dubrowskiej

Sprzęt komputerowy i rehabilitacyjny dla Julki Dubrowskiej We wrześniu 2008 roku, ze środków naszego Stowarzyszenia, zakupiony został specjalistyczny fotelik, rowerek oraz sprzęt komputerowy dla Julki Dubrowskiej.

Stowarzyszenie Opieki nad Młodzieżą i Dziećmi Niepełnosprawnymi „Promyczek” 2008 - 2019. Wszelkie prawa zastrzeżone.
81-856 Sopot, ul. Rzemieślnicza 39 | Tel: (+48) 58 550 00 65 | e-mail:
Regon: 220598010 | NIP: 585 - 144 - 07 - 24 | KRS: 0000303501
W sprawach dotyczących funkcjonowanie niemiejszej strony internetowej, prosimy nawiązać kontakt z .